Roomaan.fi

tietopaketti nähtävyyksistäVersio:

v0.5 - vuosi 2016


Roomalaiset numerot

Antiikin Roomassa käytetty numerojärjestelmä

I = 1
V = 5
X = 10
L = 50
C = 100
D = 500
M = 1000

Muita Rooma-sivuja

ROOMA

Nähtävyydet

Rooman nähtävyydet

Rooman on nähtävyyksien aarreaitta. Nähtävyydet eivät lopu ihan heti kesken. Seuraavaan on kerätty Rooman parhaita paloja. Osa tunnettuja, osa vähemmän tunnettuja. Jokaiselle löytyy varmasti jotain kiinnostavaa.


Ara Pacis ja Augustuksen mausoleumi

Augustus oli Rooman ensimmäinen keisari. Augustuksen mauseoleumin rauniot löytyvät edelleen Roomasta, tosin rauniot ovat melko huonossa kunnossa. Mausoleumin edessä on alunperin ollut pronssilaattoihin kirjoitettuna Augustuksen elämänkerta Res gestaue.

Mausoleumin raunioiden läheisyydestä löytyy Ara Pacis, joka on sotaisan aikakauden päätteeksi pystytetty rauhan alttari. Alttarin pystytys ennakoikin pitkää rauhanjaksoa (Pax Romana) Rooman historiassa.

Augustuksen vaikutus tuntuu vielä nykyäänkin, esim. elokuu on nimetty Augustuksen (lat. Augustus, eng. August) mukaan.

Ara Pacis Museo
Domus Augusti
Aikalaistietoa Augustuksen asumisesta

Area Sacra

Area Sacra muodostuu vuonna 1926 löydetyistä neljän temppelin rauniosta. Kolme ensimmäistä temppeliä on todennäköisesti omistettu roomalaisille jumalille (Giuturna, Fortuna ja Feronia). Neljäs on taas omistettu Lari Permarinille, eräänlaisille vedessä eläville kuolleiden hengille.

Area Sacran alue on tunnettu villikissoistaan.

Area Sacran villikissat
Lares Permarini

area sacra

Castel Sant Angelo / Hadrianuksen mausoleumi

Castel Sant Angelo on alunperin rakennettu keisari Hadrianuksen mausoleumiksi. Sittemmin rakennus on toiminut linnoituksena ja paavin residenssinä. Nykyään Castel Sant Angelo toimii museona.

castel sant angelo

Campo de Fiori

Campo de Fiori on historiallinen tori, joka toimii aamupäivisin (ma-la) markkinapaikkana. Tarjolla on mm. kalaa, vihanneksia ja hedelmiä. Iltaisin tori toimii paikallisten opiskelijoiden ja turistien olohuoneena. Torilla on Giordano Brunon patsas.

campo de fiori

Circus Maximus

Circus Maximus oli kilparata antiikin Roomassa. Katsomoon on mahtunut arviolta n. 200 000 ihmistä. Kilparata oli laajimillaan 600 metrin mittainen ja 200 metrin levyinen. Katsomossa on ollut puisia ja kivestä tehtyjä istumapaikkoja sekä seisomapaikkoja. Augustuksen aikaan lähtöjä saattoi olla tusina päivässä kun Flaviusten aikaan lähtöjä saattoi olla jopa sata päivässä.

Kilpa-ajoihin toi vaihtelua eri kilpa-ajoluokat ja taitonäytökset. Kilpailuissa oli huomattavat rahapalkinnot joista kilpa-ajotallit kuljettajineen kilpailivat. Tallit kilpailivat taitavista kuljettajista samaan tapaan kun F1-tallit nykyään. Antiikin ajan kuljettajat olivat oman aikansa supertähtiä.


Colosseum (Amphitheatrum Flavium)

Colosseum on yksi Rooman tunnetuimmista nähtavyyksistä. Se on antiikin aikana rakennettu silloisen valtakunnan suurin amfiteatteri, josta löyty katsomopaikka jopa 50000 katsojalle. Tämä n. 48m korkea areena valmistui vuonna 80.


Fontana di Trevi

Fontana di Trevi on Rooman tunnetuin suihkulähde.


Katakombit

Via appian varrelta löytyy vanhoja maanalaisia hautausmaita, eli katakombeja. Tunnetuimmat ovat San Calliston ja San Sebastianin katakombit.


© copyright Roomaan.fi | kaikki oikeudet pidätetään